S: Kaç senedir forma topluyorsunuz?
C: 1998 yılından beri fiilen forma biriktiriyorum.
S: Arşivinizin kapsamı nedir?
C: Galatasaray Spor Kulübü adına müsabakalara katılmış olan sporcuların karşılaşma esnasında kendilerini hem renk, biçim, arma vb özellikler ile rakip sporculardan hem de numara, isim vb özellikler ile kendi takım arkadaşlarından ayıran ekipmanları arşivde “forma” olarak değerlendiriyorum. Bu formalar bizzat sporcular için üretilebileceği gibi kulübe gelir sağlaması amacıyla üretilip satışa çıkarılmış örnekler olabilir. Tüm profesyonel ve altyapı takımları arşiv kapsamındadır. Resmi veya resmi olmayan müsabakalarda kullanılmış formalar arşiv kapsamındadır. Veteran takım formaları arşiv kapsamındadır. Kulüp tarafından lisanslı olarak üretilen veya ürettirilen Retro ve hatıra formalar arşiv kapsamındadır.
S: Arşivinizi oluştururken amacınız ve hedefiniz nedir?
C: Amacım, Galatasaray ve spor tarihimizi gelecek nesillere aktarırken kullanabileceğimiz elle tutulur, gözle görülür bir kaynak oluşturmak. Hedefim ise günümüzden geçmişe doğru tüm sezonlara ait en az bir adet forma örneği bulundurmaktır.
S: Arşivinizde Galatasaray Spor Kulübünde yer alan tüm branşlara ait formalar bulunuyor mu?
C: Hayır. Arşivde sadece takım sporlarına ait formalar bulunmaktadır. Judo, satranç, yüzme, tenis gibi bireysel katılım sağlanan branşlara ait ekipmanlar arşiv kapsamı dışında bulunuyor.
S: Arşiv sayfanızda Galatasaray’a ait olmayan formalar da bulunuyor. Bunlar da koleksiyona dahiller mi?
C: Hayır. Sayfada bulunan formalardan Galatasaray Spor Kulübü’ne ait olmayan tüm formalar (milli takım formaları, eğlenceli formalar başlığı vb) arşiv kapsamı dışıdır ve genel sayıya dahil değillerdir.
S: Piyasada çok kaliteli Retro formalar bulunuyor. Arşivinizde bunlardan var mı?
C: Hayır. Arşivin tamamı Kulüp tarafından lisanslanmış ürünlerden oluşuyor. Ne kadar kaliteli olurlarsa olsunlar kulüp lisansı olmadan üretilmiş ürünler kapsam dışıdır.
S: Arşivinizde sporcular tarafından giyilmiş formalar var mı?
C: Evet. Bu formalar ilgili resimlerde belirtilmiştir (maçta giyilmiş formalar). İlave olarak sporcuların maçlarda giymesi için üretilmiş fakat maçlarda giyilmemiş formalar (maç için hazırlanmış formalar) ve sporcular tarafından giyilmemiş fakat bizzat kendileri tarafından hediye edilmiş (nezaket formaları) parçalar da bulunuyor
S: Arşivinizde satılık formalar var mı?
C: Hayır.
S: Formalarınızın orijinalliğinden nasıl emin oluyorsunuz?
C: Formaların tamamını kulüp perakende satış kanallarından tedarik etmeye özen gösteriyorum.
S: Arşivinizi oluştururken kulübe yakın tanıdıklarınızdan (sporcu, yönetici, kulüp çalışanı vb.) destek aldınız mı?
C: Arşivim tamamen kendi çabamla, uzun araştırma ve satın alma süreçleri sonunda oluştu. Hiçbir destek almadım.
S: Sayfanızı neden “Koleksiyon” yerine “Arşiv” olarak adlandırıyorsunuz?
C: Bu tamamen öznel bir yaklaşım. Sahip olduğum formaları arşiv diye nitelendirmemin nedeni, ulaşabildiğim her Galatasaray Forması örneğinden bir adet edinip sergileyebilmek. Böylece formalara sahip olurken gözettiğim kriterlerim daha esnek olabiliyor. Bunun yanı sıra edindiğim parçalar arasında bana göre koleksiyonluk değeri olan parçalar da mevcut. Özetle içerisinde koleksiyonluk parçaların da bulunduğu bir forma arşivi demek bu hobiyi tanımlamak için en doğru tabir olacak.
S: Sayfalarınızda kullandığınız çoğu maç fotoğrafında filigran veya isim yer alıyor. Bunları neden temizlemiyorsunuz?
C: Kullandığım fotoğrafları eğer kendim çekmediysem mutlaka fotoğraflayan sanatçının ismini veya kurumunu belirtmeye çalışıyorum. Eğer bir yayından imzasız olarak aldıysam o yayının adını vermeye özen gösteriyorum. Çünkü bu fotoğraflar birer sanat eseri ve o anı yakalayan sanatçının bir mülkü. Sayfalarda kaynak veya fotoğraflayanın ismine yer veremediğim kareleri de fotoğraflanan parçaya ait yeni ve imzalı resimler elde ettikçe değiştirmeye çalışıyorum.
